Opiskelijakokemuksia

Opiskelijakokemuksia

”Opisto vaikutti erittäin hyvällä tavalla päämääriini. Pääsin opiskelemaan Aalto yliopistoon graafista suunnittelua, joka oli tietty ykkösvaihtoehtoni. Ilman opistoa en olisi varmasti valmistautunut yhtä ahkerasti ”.
Elina Nikkinen, Aalto yliopisto, graafinen suunnittelu (kuvataide)

” Vuosi sitten, kun suunnittelin eläkkeelle jäämistä, halusin varata aikaa itselle tärkeään tekemiseen ja samalla irrottautua työelämästä jonkinlaisen ”siirtymäriitin” kautta. Etukäteen jännitin sitä, miten sopeutuisin asumaan asuntolassa, varsinkin, jos olisin ainoa ikääntynyt. Mutta jännitin suotta, tämän vuosikerran nuoriso oli aivan mainiota porukkaa ja aikuisopiskelijoita oli sopivasti muitakin asuntolan yhden mummotunnelin verran. Omaa rauhaa oli riittävästi, sen lisäksi oli kavereita harrastuksiin ja tukea tehtävien tekemiseen opiskelutuntien jälkeenkin. Tietämykseni ja osaamiseni valokuvauksesta syveni opiskelun aikana paljon. Sen lisäksi kuvankäsittelytaitoni ovat ihan uudella tasolla. Tuntui upealta olla irti omasta arjesta ja keskittyä neljän kuukauden ajan valokuvauksen saloihin. Voin suositella opintoja aikuisopiskelijalle, joka haluaa syventää omaa valokuvauksen osaamistaan”.
Marita Takatalo, Kymenlaakson Opisto, valokuvaus

”Vuoteni Kymenlaakson opistolla oli yksi elämäni parhaimpia. Opiskelin graafisen suunnittelun linjalla ja tavoitteenani oli saada jatko-opiskelupaikka Tampereelta. Vuosi meni vähän liiankin nopeasti, Opin paljon ja sain paljon uusia ystäviä. Keväällä sain hyvät mahdollisuudet paneutua ennakkotehtäviin ja pääsykokeisiin ja sain haluamani jatko-opintopaikan Tampereen Ammattikorkeakoulusta.”
Teemu Norvasto, Tampereen ammattikorkeakoulu, International media programme (graafinen suunnittelu)

” Olin valokuvaamassa erään ystäväni musiikkivideon kuvauksissa, siellä tutustuin kameraassistenttiin joka oli opiskellut ennen Aalto-yliopistoon pääsyä Kymenlaakson opistolla valokuvausta. Hän kehui paikkaa hyväksi. Lähetin kiireesti hakemukseni. Minulla oli vaihtoehtona myös Lahden kansanopisto, joka olisi ollut lähellä kotiani, mutta halusin muuttaa asuntolaan ja pois kaupungista, joten valitsin Kymen. Vuosi  oli minulle todella tärkeä. Hyvää opetusta, paljon puhumista, sopivasti tehtäviä. Todella suuri apu kevään kouluhaussa. Saimme vapaasti työskennellä ja oleilla koulun alueella, kunhan vain pidimme hommat hallussa. Juhlimista oli paljon! Allekirjoittaneen juhliminen aiheutti toisinaan myös harmia talonmiehelle sekä siivoajille. Elimme kuitenkin suurimman osan ajasta hyvässä sovussa. Vietin suurimman osan ajastani pimiössä huonetoverini Joel Lehtisen kanssa. Meillä oli hyvä yhteishenki. Jauhoimme valokuvista tuntikausia. Sisustimme huoneemme niin että pystyimme katselemaan elokuvia videotykillä parisängystämme. Yhden seinistä teimme avoimeksi “ideaseinäksi” johon sai piirtää tai maalata mitä vain. Pekka Halosen akatemiaan pääsin opiskelemaan valokuvausta 2010 ”.
Ilkka Saastamoinen, Pekka Halosen Akatemia (valokuvaus)

”Vietin 2008-2009 lukuvuoden Kymenlaakson Opistossa, ensin syksyn valokuvauslinjalla ja sitten keväällä jatkoin vielä kuvallisen ilmaisun parissa. Näin jälkeenpäin ajateltuna huomaan, että tuo opistolla viettämäni lukuvuosi oli minulle täysin korvaamatonta aikaa. Oma motivaationi, koulun rento ilmapiiri sekä laadukas opetus ja opettajien vilpitön into sekä kannustus meitä opiskelijoita kohtaan olivat omiaan tekemään vuodestani ikimuistoisen. Paikkakunnan ja koulun pienuuskin olivat mielestäni vain etu, sillä ilmapiiri oli opiskelijoiden ja opettajien kesken tiivis ja lisäksi valokuvaukseen, sekä muihin koulutehtäviin oli helpompi keskittyä kun lähellä ei ollut liikaa kaikenlaisia houkutuksia.

Suurin anti minulle oli se, että sain kerrankin tuntea kuuluvani johonkin, olevani osa jotain ja saavani tarvitsemaani opetusta ja kannustusta. En ole koskaan ennen oppinut niin paljon yhden vuoden aikana kuin viime vuonna opistolla ja muistelenkin Kymenlaakson opistoa pelkästään lämmöllä. Annetut valokuvatehtävät olivat sopivan haastavia ja palautetunteja odotin usein suurella innolla, sillä enemmän kuin mitään halusin nähdä mitä muut olivat saaneet aikaan. Muiden luovuus ja onnistumiset ruokkivat myös omaa luovuuttani ja tunnelma oli rento. Niin onnistumiset kuin epäonnistumisetkin jaettiin yhdessä ja kaikki saivat sanoa mielipiteensä.

Olen onnellinen myös siitä, että jatkoin valokuvauslinjan jälkeen vielä kevään kuvallisessa ilmaisussa. Kevään aikana ehdin ennakkotehtävien ohella hiomaan taitojani muilla kuvataiteen osa-alueilla ja varsinkin taidealan pääsykokeisiin valmentavat tehtävät olivat kullan arvoisia. Opin keskittymään olennaiseen ja luottamaan omiin taitoihini, eivätkä tehtävät tuntuneet enää pelottavilta tai mahdottomilta, vaan opin suhtautumaan niihin haasteina. Haasteina jotka voin ratkaista ja voittaa. Samalla myös jännitys edessä olevia pääsykokeita kohtaan väheni eikä paniikki enää vallannut mieltä, kuten aiempina vuosina.

En voi sanoa muuta kuin, että tämä kaikki kannatti, sillä nyt olenkin sitten onnellisesti aloittamassa opintojani Taideteollisessa korkeakoulussa valokuvataiteen osastolla ja suurin kiitos tästä kuuluu Kymenlaakson opistolle ja opiston mahtavalle ilmapiirille. Motivaatiota ja intoa minulta on aina löytynyt, mutta en olisi koskaan päässyt tähän pisteeseen ilman viime vuotta, jonka vietin opistolla.”
Kira Leskinen, Taideteollinen korkeakoulu, valokuvaus (valokuvaus ja kuvallinen ilmaisu)

”Olin työskennellyt melkein kaksi vuotta kuorma-auton ratin takana. Tuolloin olin jo pitkään harkinnut valokuvausharrastukseni kääntämistä ammatillisempaan suuntaan. Ystäviltäni kuulin Inkeroisissa sijaitsevasta pienestä ja hyvästä opistosta. Pian löysinkin itseni jälleen koulunpenkiltä. Seuraavan vajaan vuoden aikana suoritin kokonaisuudessaan valokuvauksen kurssin ja jatkoin kuvallisen ilmaisun parissa. Koulun pienuus ei ollut haitta, vaan pikemminkin etu. Tiivis yhteisö edesauttoi oppimisessa ja henki oli hyvä.

Nyt olen ensimmäisen vuosikurssin Lahden muotoiluinstituutin valokuvauksen opiskelijana. Muistelen kansanopistossa vietettyjä hetkiä lämmöllä ja erityisen positiivisin mielin. Ilman tuota yhdeksää kuukautta en olisi nykyiseen opinahjooni päässyt. Sain tarvitsemaani kannustusta ja tärkeää henkilökohtaista ohjausta opettajilta, jotka tönivät minua oikeaan suuntaan.

Monella nykyisellä luokkatoverillanikin on kansanopisto-opintoja takanaan. Enkä usko sen olevan sattumaa…”
Mikko Kerttula, Lahden muotoiluinstituutti, valokuvaus (valokuvaus ja kuvallinen ilmaisu)

 

Lisää opiskelukokemuksia voit lukea Kymenlaakson Opiston KATSE -opiskelijalehdistä entisten opiskelijoiden kertomina. KATSE -opiskelijalehti toteutetaan oppilasprojektina yhteistyössä kaikkien linjojen kesken vuosittain.

KATSE 1_2013

KATSE 2_2013

KATSE 3_2013

KATSE 4_2013

KATSE 5_2013

KATSE 6_2013